Ένα νέο lockdown έχουμε μπροστά μας.

Μια νέα δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων (ανοικτών) κολυμβητηρίων.

Η κολύμβηση πια επιτρέπεται μόνο στην ανοικτή θάλασσα…

Δε θα μπω στη λογική να πω γιατί την άνοιξη απαγορευόταν η θάλασσα, ενώ τώρα επιτρέπεται. Θα δεχτώ ότι τότε δεν ξέραμε τόσα πολλά για τον ιό. Δεν μπορώ όμως να αποφύγω άλλες λογικές κατ’ εμέ σκέψεις, ξεκινώντας από τα απλά…

Ακούσαμε τον τελευταίο καιρό ότι τα παιδιά που στην αρχή τα είχαμε θεωρήσει υγειονομικές βόμβες, ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν αποτελούν απειλή και γι αυτό δε θα κλείσουν τα σχολεία. Και πράγματι τα σχολεία παραμένουν ευτυχώς ανοικτά.

Οι πλατείες θα συνεχίσουν να παραμένουν «ανοικτές» μέχρι τα μεσάνυχτα και τις καθημερινές. Αναρωτιέμαι αν θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους με την παύση του αθλητισμού και της οργανωμένης και ασφαλούς εστίασης. Νομίζω ότι μάλλον θα αυξηθούν οι θαμώνες τους και τα άδεια κουτάκια από μπύρες στους κάδους τους, όσο καιρός το επιτρέπει.

Κυρίες και κύριοι που αποφασίζετε, σεβόμενος την επιστημονική σας κατάρτιση και τους θεσμούς που υπηρετείτε θέλω να πιστεύω ότι πριν κλείσετε τα υπαίθρια (ανοικτά) κολυμβητήρια συνυπολογίσατε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που προπονούνται σ’ αυτά τα κολυμβητήρια είναι μαθητές και μαθήτριες μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου. Παιδιά που θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Ακόμα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι πειθαρχούν στη χρήση μάσκας, περισσότερο και από τους μεγάλους.
Επίσης, ναι, στις ομάδες που προπονούμε στα ανοικτά κολυμβητήρια έχουμε και φοιτητές/φοιτήτριες, μία ηλικιακή ομάδα που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει στοχοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά λόγω αθλητισμού αυτούς τους νέους και τις νέες σπανιότατα τους/τις συναντούμε σε χώρους συγχρωτισμού. Δεν τους περισσεύει χρόνος…

Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε συνυπολογίσει ακόμα ότι η κολύμβηση είναι ένα ατομικό άθλημα, στο οποίο δεν υπάρχει σωματική επαφή και οι αθλητές έχουν 10¨ήτοι 15 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο. Θα γνωρίζετε ακόμα ότι στην κολύμβηση καθημερινά τηρούμε όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται και στην τελική μέχρι τώρα είχαμε μονοψήφιο αριθμό διάσπαρτων κρουσμάτων κι αυτά μάλλον σε εσωτερικές πισίνες.

Επικεντρώνομαι στην κολύμβηση κι όχι σε ολόκληρο τον υγρό στίβο που περιλαμβάνει κλειστά κολυμβητήρια και ομαδικά αθλήματα, όπου εκεί υπάρχει φυσική επαφή.

Στην κολύμβηση όμως η προπόνηση είναι σίγουρα ατομική και συνάμα μοναχική κι αυτό το γνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως. Άπαντες τονίζουν τα οφέλη της, αλλά και το τίμημα που δεν είναι άλλο από τη μοναξιά του κολυμβητή…

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, ειλικρινά με όλο το σεβασμό και την εκτίμησή μου, τοποθετήσατε έναν εξαιρετικό ΓΓΑ, τον κ. Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος υπήρξε και χαρισματικός κολυμβητής (πρόσθιος), εκτός από σπουδαίος υδατοσφαιριστής. Είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και θαυμασμού, που εμπνέει τον χώρο μας και τον αγαπούμε όλοι. Υπήρξαμε συναθλητές στα παιδικά μας χρόνια. Ακόμα λοιπόν κι αν υπήρχαν κάποια ελλείμματα υγειονομικής ασφάλειας αν ο κ. Μαυρωτάς (ο δικός μας Γιώργος), με ανακοίνωσή του μας εφιστούσε την προσοχή σε κάποια επιπλέον σημεία, να είστε απόλυτα σίγουρος ότι όλοι εμείς οι προπονητές, που πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι είμαστε πρακτικοί άνθρωποι και επιπλέον μαθημένοι να σεβόμαστε κανονισμούς, θα τηρούσαμε τις νέες οδηγίες με ευλάβεια, όπως συνηθίζουμε να λέμε τελευταία… Σημειώνω ότι με δική μας πρωτοβουλία, οι προπονητές δεν αφήσαμε ποτέ από τον περασμένο Ιούνιο κι έπειτα τα παιδιά να αλλάζουν στα αποδυτήρια.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας και θα αμφισβητήσω ευθέως την ορθότητα της τελευταίας ρύθμισης που θέλει κλειστά ακόμα και τα υπαίθρια (ανοικτά) κολυμβητήρια.

Επιστρέφοντας και πάλι στους συλλογισμούς μου, φοβάμαι ότι η ρύθμιση για τις πισίνες ήρθε μέσα σε ένα πακέτο γενικότερων μέτρων. Είναι αλήθεια ότι τα κολυμβητήρια έχουν κλείσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως αφενός έχουν άλλους αριθμούς κρουσμάτων και αφετέρου πολύ σπάνια τέτοια εποχή γίνονται προπονήσεις σε ανοικτά, υπαίθρια κολυμβητήρια, ενώ στη χώρα οι αγωνιστικές ομάδες κολύμβησης προπονούνται κατά βάση σε ανοικτούς χώρους.

Σε άλλες χώρες πάλι όχι μόνο δεν έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε κλειστά κολυμβητήρια, όπως πχ το International Swimming League (ΙSL), όπου Έλληνες κολυμβητές κι Ελληνίδες κολυμβήτριες διαπρέπουν και τα πανελλήνια ρεκόρ πέφτουν σαν φθινοπωρινή βροχή.

Δε θα το αναλύσω περισσότερο. Με ενδιαφέρει η κολύμβηση, την αγαπώ και μένω πιστός σ’ αυτήν. Και για να γίνουμε ρεαλιστές δεν είναι οικονομικό το ζήτημα γιατί με την τρέχουσα κατάσταση δε δουλεύουμε και δεν πληρωνόμαστε, απλά πράγματα, ενώ αν ανοίξουν μόνο τα εξωτερικά κολυμβητήρια γνωρίζουμε ότι θα δουλέψουμε και δύσκολα θα πληρωθούμε εφόσον τα εσωτερικά θα παραμείνουν ούτως ή άλλως κλειστά.
Καλό μας μήνα…

Γιάννης Μηλιδάκης

(…ένας προπονητής κολύμβησης)