Με τη διοργάνωση της International Swimming League (ΙSL) ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κολύμβηση. Η ISL δημιουργεί μια λίγκα μέσα από την οποία θα μπορούν οι τοπ αθλητές να προπονούνται 25-30 ώρες την εβδομάδα, και επιτέλους να αμείβονται επαρκώς για αυτό.

Μη γενόμενων των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι που μας πέρασε η ISL είναι ασφαλώς η σημαντικότερη κολυμβητική διοργάνωση για το 2020. Η αγωνιστική σεζόν αρχίζει από τη Βουδαπέστη στις 16-17 Οκτωβρίου στη γνωστή μας Ντούνα Αρένα. Θα διεξαχθούν συνολικά 10 αγώνες. Σε  κάθε αγώνα θα συμμετέχουν 4 από τις συνολικά 10 ομάδες που έχουν δημιουργηθεί.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι 6 κορυφαίοι μας. Ξεκινώντας από τις γυναίκες, δεν είναι άλλες από τις Νόρα Δράκου και Άννα Ντουντουνάκη, οι οποίες θα αγωνιστούν με την ιταλική Άκουα Σεντούριονς και την ιαπωνική Τόκιο Φρογκ Κινγκς αντίστοιχα. Στους άνδρες τώρα, ο Ανδρέας Βαζαίος με τη βρετανική Λόντον Ρόαρ, οι Κρίστιαν Γκολομέεφ και Απόστολος Χρήστου θα πέσουν με τα χρώματα της αμερικανικής Λος Άτζελες Κάρεντ, ενώ ο «Βενιαμίν» Απόστολος Παπαστάμος θα αγωνιστεί ως «σύμμαχος» της Νόρας με την Άκουα Σεντούριονς.

Στην πρώτη αγωνιστική (16-17/10) συμμετέχει η ομάδα των Γκολομέεφ και Χρήστου. Στη δεύτερη αγωνιστική (18-19/10) συμμετέχουν οι ομάδες των Βαζαίου και Δράκου, Παπαστάμου. Τελευταία θα εμφανιστεί η Ντουντουνάκη στις 24-25/10. Στην ίδια αγωνιστική θα λάβουν μέρος και οι Γκολομέεφ, Παπαστάμος και Δράκου.

Σκοπός της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια ικανή εμπορική αξία, ώστε να εξασφαλίζονται οι αμοιβές των περίπου 350 κορυφαίων κολυμβητών και κολυμβητριών του κόσμου. Το σκεπτικό είναι να κερδίσει τα παιδιά και τους νέους γι αυτό το λόγο οι αγώνες δε θα είναι σκέτοι αγώνες κολύμβησης, οι οποίοι ενδιαφέρουν ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Θα είναι κάτι περισσότερο, ένα πραγματικά ψυχαγωγικό θέαμα, όπου οι νεαροί θεατές μέσω των social media θα παρακολουθούν ιστορίες, τόσο από την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, όσο και από τα τεκταινόμενα της διοργάνωσης, πέραν του αγωνιστικού μέρους.

Dj θα παίζουν μουσική και το πάρτι θα συνεχίζεται με τα μαγιό και μετά τους αγώνες…

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους κορυφαίους του κόσμου να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, δηλαδή κάπου 25-30 ώρες προπόνησης την εβδομάδα. Έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικές ομάδες (clubs) των 30-35 ατόμων που θα συναγωνίζονται μεταξύ τους με στόχο ποια ομάδα θα κερδίσει τη λίγκα. Η διοργάνωση θα συντελέσει στο να δημιουργηθούν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των καλύτερων κολυμβητών και κολυμβητριών του κόσμου, αφού εκτός από το αγωνιστικό πλαίσιο θα έχουν την ευκαιρία να προπονούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μαζί.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τη FINA και φροντίζουν οι αγώνες της ISL να μη συμπίπτουν με εκείνους της διεθνούς ομοσπονδίας. Επίσης φροντίζουν για λόγους ισοτιμίας «Gender Equality», να υπάρχει απόλυτη ισότητα τόσο στον αριθμό, όσο και στην αμοιβή των δυο φύλων. Τέλος πολύ αυστηρά θα είναι τα πράγματα για τους παραβάτες φαρμακοδιέγερσης (doping), δεδομένου ότι όποιος/α συλληφθεί θα αποκλείεται δια βίου, χωρίς δυνατότητα επιστροφής.