Το συνοπτικό αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας περιόδου (2020-21), στην Κολύμβηση, γνωστοποίησε στα σωματεία, η ΚΟΕ.

 
Παράλληλα, έκανε γνωστές τις αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν στον αγωνιστικό σχεδιασμό, στη βάση και των νέων δεδομένων που υπάρχουν με την πανδημία του covid – 19.

Σε πρώτη φάση και μέχρι τις 31/12/2020 όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν με τον ίδιο τρόπο και στις ίδιες Περιφερειακές Eνότητες που διεξήχθησαν μέχρι και το
τέλος των πρωταθλημάτων του 2020 τηρώντας απαραίτητα το υγειονομικό πρωτόκολλο της Κ.Ο.Ε για την διεξαγωγή κολυμβητικών αγώνων.
Στη συνέχεια ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινώνονται από την υγειονομική επιτροπή και τα οποία θα ανταποκρίνονται στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 θα ισχύσουν γενικά τα εξής:

1. Δεν θα υπάρξει κύκλος αγώνων σε κολυμβητήριο 25,0μ. καθώς και το Grand Prix Χριστουγέννων. Ο εν λόγω κύκλος θα αντικατασταθεί με αγώνες σε κολυμβητήριο 50,0μ.
 
2. Στις Ημερίδες Ορίων Χειμερινών αγώνων μειώνεται από έξι (6) σε τέσσερα (4) ο αριθμός των αγωνισμάτων που μπορούν να λάβουν μέρος οι κολυμβητές.
3. Στους Χειμερινούς αγώνες των κατηγοριών, οι οποίοι θα διεξαχθούν σε τρεις (3) ημερολογιακές ημέρες με συνεχόμενο πρόγραμμα για τη Ν. Ελλάδα θα διεξαχθούν στην Αθήνα (ΟΑΚΑ) για τη Β. Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σωματείο συμμετέχει με απεριόριστο αριθμό κολυμβητών-τριών σε κάθε αγώνισμα εφ’ όσον κατέχουν το προβλεπόμενο όριο. Οι Χειμερινοί Αγώνες ΑνδρώνΓυναικών θα διεξαχθούν σε Πανελλήνια μορφή στην Αθήνα (ΟΑΚΑ) σε τρεις (3) ημερολογιακές ημέρες με συνεχόμενο πρόγραμμα, εφόσον οι επικρατούσες συνθήκες το επιτρέψουν. Κάθε σωματείο μετέχει με τρεις (3) κολυμβητές-τριες σεκάθε αγώνισμα εφ’ όσον κατέχουν το προβλεπόμενο όριο της κατηγορίας. Ο περιορισμός των αγωνισμάτων ανά κολυμβητή-τρια γίνεται για να συντομευθεί η διάρκεια των αγώνων.
4. Για τις προαγωνιστικές κατηγορίες δεν προβλέπονται αγωνιστικές εκδηλώσεις μέχρι και τους Χειμερινούς αγώνες για τους εννεαετείς. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ηλικίες 10,11 και 12 ετών οι αγώνες (Χειμερινές Ημερίδες Ορίων 2 κατηγοριών & Χειμερινοί Αγώνες 10-11-12 ετών), θα διεξάγονται μόνο τοπικά σε κάθε περιφέρεια με το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις και χωρίς διανυκτερεύσεις. Οι αγώνες αυτοί δεν θα πραγματοποιούνται μαζί με τις αγωνιστικές κατηγορίες.
5. Δεν θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιοι Αγώνες των προαγωνιστικών κατηγοριών. Όσον αφορά στην θερινή περίοδο και εφ’ όσον η κατάσταση από άποψη εξέλιξης της επιδημίας το επιτρέψει προγραμματίζονται να διεξαχθούν σε κανονικές συνθήκες. Οι Ημερίδες ορίων των Χειμερινών Αγώνων σε όλη τη χώρα θα διεξαχθούν με βάση το ότι ισχύει σήμερα σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, ανάλογα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται ή όχι με τον μέγιστο αριθμό κολυμβητώντριών ανά διαδρομή και κολυμβητήριο, ως εξής:
  • θα διεξαχθούν σε δυο (2) αγωνιστικές ενότητες σε δύο (2) ημέρες σε περισσότερα από ένα κολυμβητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις περιφέρειες ανάλογα με τους συμμετέχοντες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε δύο (2) αγωνιστικές ενότητες σε μία (1) ημέρα.
  • Στο κολυμβητήριο σε συγκεκριμένη ώρα θα προσέρχονται σωματεία τα οποία ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων κολυμβητών-τριών δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται ανά διαδρομή και κολυμβητήριο.
  • Οι κολυμβητές-τριες μετά από προθέρμανση 30΄ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δύο αγωνίσματα.
  • Μετά το τέλος των αγώνων και αφού έχουν φύγει οι προηγούμενοι κολυμβητές-τριες θα έρχονται οι επόμενοι κολυμβητές-τριες σε προκαθορισμένη ώρα και μετά 30΄ προθέρμανση θα αγωνίζονται όπως πιο πάνω περιγράφεται. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρις ότου τελειώσουν όλες οι συμμετοχές.

Τέλος προγραμματίζεται η ενοποίηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων των Παίδων-Κορασίδων και των Εφήβων-Νεανίδων. Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για δύο διαφορετικούς λόγους:

α) Από ανάγκη, διότι οι ημερομηνίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων αφ’ ενός και αυτές του
meeting στο Τόκυο για την πρόκριση στα 10.000μ. Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων αφ’ ετέρου, θα μας ανάγκαζε είτε να ορίσουμε ημερομηνίες Πρωταθλημάτων που θα συνέπιπταν με αυτές των Διεθνών ή θα έπρεπε να διοργανώσουμε το Πρωτάθλημα ΕφήβωνΝεανίδων τον Αύγουστο.

β) Να δοκιμασθεί ένας νέος τρόπος διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων με την διεξαγωγή τοπικών Πρωταθλημάτων (ίσως και σε πιο
διευρυμένες Περιφερειακές Ενότητες), από τα οποία θα επιλέγονται οι καλύτεροι χρόνοι που θα λάβουν μέρος στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ηλικίας τους.

Με βάση τα πιο πάνω αποφασίσθηκε να διεξαχθούν προκριματικοί αγώνες σε κάθε περιφέρεια για το Ενοποιημένο Πρωτάθλημα Π-Κ & Ε-Ν. Στους
προκριματικούς είναι ελεύθερη η συμμετοχή των κολυμβητών-τριών χωρίς όρια και ο κάθε κολυμβητής-τρια συμμετέχει σε τρία (3) ατομικά αγωνίσματα και στα ομαδικά. Εξυπακούεται ότι αυτά θα είναι και εκείνα τα οποία θα αγωνισθούν στον τελικό. Στους πιο πάνω αγώνες θα μπορούν να συμμετάσχουν και ΠαμπαίδεςΠαγκορασίδες Α-Β, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών ιδιαίτερα για κάποιες περιφέρειες, για τους οποίους αυτοί οι αγώνες θα είναι ημερίδα ορίων για τα πρωταθλήματα της ηλικίας τους.

Από το σύνολο όλων των επιδόσεων θα επιλεγούν οι 24 καλύτερες επιδόσεις κολυμβητών και κολυμβητριών για κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά, οι οποίοι θα
συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο κολυμβητήρια ταυτόχρονα (ΟΑΚΑ) σε τρεις (3) ημέρες σε έξι (6) αγωνιστικές
ενότητες και όλα τα αγωνίσματα ατομικά και ομαδικά θα διεξαχθούν σε τελικές σειρές.

Κάθε σωματείο συμμετέχει με τρεις (3) κολυμβητές-τριες ανά κατηγορία Παίδων-Κορασίδων & Εφήβων-Νεανίδων, εφ’ όσον συγκαταλέγονται στις 24
καλύτερες επιδόσεις. Εάν κάποιο σωματείο έχει περισσότερους από τρεις (3) κολυμβητές-τριες ανά αγώνισμα, τότε θα συμμετάσχουν οι τρεις (3) κολυμβητές-τριες με τις καλύτερες επιδόσεις και θα συμπληρώνεται η 24άδα από τους αμέσους επόμενους.

Όσον αφορά στα ομαδικά αγωνίσματα και με δεδομένο ότι τελικά βαθμολογούνται μόνον οι οκτώ (8) πρώτοι και όχι οι δεκαέξι (16) όπως συμβαίνει
με τα ατομικά, θα επιλεγούν οι δεκαέξι (16) καλύτερες επιδόσεις ανά κατηγορία.

Στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί η Προκήρυξη των Αγώνων Κολύμβησης 2020-2021, με όλες τις λεπτομέρειες.
Συνημμένα, γνωστοποιείται και το συνοπτικό πρόγραμμα Κολύμβησης περιόδου 2020-2021.

Συνοπτικό πρόγραμμα Κολύμβησης 2020-2021 (29.09.2020 11:13)

Πηγή: ΚΟΕ