Έχοντας ολοκληρώσει με την επιτυχημένη διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αθλητική περίοδο 2019-2020, ήρθε η ώρα που η «πισίνα» φεύγει για διακοπές.

Η αξία των διακοπών είναι αναγνωρισμένη από αρχαιοτάτων ετών, πολύ πριν έρθει η επιστήμη να τεκμηριώσει τα δεδομένα. Ο τουρισμός συνυπάρχει σε διάφορες μορφές, από την εποχή που εμφανίστηκε πολιτισμός στη γη. Η ανάγκη του ανθρώπου να αλλάζει παραστάσεις, διακόπτοντας τη ρουτίνα του, να γνωρίζει νέους τόπους και νέους ανθρώπους, μέσω των οποίων ψυχαγωγείται και μαθαίνει «αεί» είναι διαχρονική.

Στους αθλητές και τις αθλήτριες και ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά οι διακοπές είναι επίσης απαραίτητες και ευεργετικές γιατί θα πει κανείς μας ξεκουράζουν, γεμίζουν τις μπαταρίες μας, αλλάζουμε παραστάσεις, διασκεδάζουμε… Πέρα για πέρα αλήθεια είναι όλα αυτά. Αλλά…

Η ποιότητα των διακοπών μας εξαρτάται από την προσέγγιση που τους δίνουμε.

Ας αναρωτηθούμε πόσο πολύ ξεκουραστήκαμε από την προπόνηση κατά την περίοδο της καραντίνας. Κάποιοι μάλιστα κατέφυγαν στα εξοχικά τους για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Γενικά εκείνη την περίοδο δε κάναμε τίποτα που να μας επιβαρύνει σωματικά, εκτός από λίγη ήπια άσκηση, αν την κάναμε κι αυτή. Είχαμε στη διάθεσή μας όσο χρόνο θέλαμε για ύπνο, που σχεδόν πάντα διαμαρτυρόμαστε δίκαια ότι μας λείπει. Επίσης δε βιαζόμασταν ποτέ, που γεγονός είναι ότι συνεχώς βιαζόμαστε, τρώγαμε τα γεύματά μας με την ησυχία μας, όπως πρέπει να τρώει ένας άνθρωπος και επικοινωνούσαμε με τους συνανθρώπους και τους φίλους μας κάθε ώρα, συνήθως όμως μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Ξεκουραστήκαμε;

Κάθε άλλο… Στην αρχή, τις πρώτες μέρες μπορεί να είπαμε «τι ωραία!». Μετά άρχισε να διαταράσσεται το νευρικό μας σύστημα, να εμφανίζουμε ανακολουθία στα ωράρια του ύπνου μας και κατά συνέπεια των γευμάτων μας, να έχουμε κι άλλες παρενέργειες, όπως μόνιμη κούραση (επιτρέψτε μου, σπαρίλα) και βαρεμάρα. Σχεδόν χάσαμε κάθε διάθεση δημιουργικότητας.

Τι μάθαμε βιωματικά; (γιατί η επιστήμη τα ‘χει πει αυτά από πριν)

Μάθαμε ότι όπως λέει ο σοφός λαός, η ξάπλα και το καθισιό δεν ξεκουράζει, αντίθετα μας οδηγεί σχεδόν πάντα σε αδιέξοδο. «Αργία μήτηρ πάσης κακίας»…

Να τι μας ξεκουράζει και αναβαθμίζει τις διακοπές μας:

Ναι στην αλλαγή παραστάσεων με μέτρο όμως, διότι αν κάποιοι διανύουν καθημερινά πχ 400-500χλμ από τόπο σε τόπο, αυτό μάλλον θα τους κουράσει.

Ναι στο πλήρες ωράριο ύπνου, αλλά όχι να κοιμόμαστε τη μέρα και ζούμε τη νύχτα.

Ναι στο καλό και ποιοτικό φαγητό, πάντα με μέτρο. Το να λέμε διακοπές είναι ας φάω μέχρι να σκάσω, υποβαθμίζει την ποιότητα των διακοπών μας. Μήπως άραγε είναι ανιαρές και μόνο εκεί βρίσκουμε ενδιαφέρον;

Ναι στις …παρασπονδίες και τις εξαιρέσεις, χωρίς να το παρακάνουμε, ώστε να μετατρέπονται σε καταχρήσεις. Η απόλυτη πειθαρχία οδηγεί σε απομείωση της ίδιας της αξίας της.

Ναι στην καλή παρέα! Οι διακοπές θεωρούνται περίοδος ελευθερίας, αλλά και αποτοξίνωσης, άρα τα «τοξικά» άτομα δεν έχουν καμία θέση κοντά μας.

Ναι στις νέες γνωριμίες ακόμα κι αν τις «σκεπάσει» το φθινόπωρο ή τις «παγώσει» ο επερχόμενος χειμώνας…

Ναι στην ψυχαγωγία, όχι όμως στην κραιπάλη…

Ναι στα σπορ, μακριά όμως από μαθήματα ή προπόνηση συντήρησης του αθλήματός μας.

Ναι στη δημιουργικότητα! Όχι στην απραξία. Η πρώτη μας κάνει να ζούμε και η δεύτερη το αντίθετο. Η δημιουργικότητα δεν κουράζει, ξεκουράζει!

Ναι στο να μας δίνουμε χρόνο κοιτάζοντας βαθιά μέσα μας και συνομιλώντας με τον εαυτό μας. Όχι στη μοναξιά και στην απομόνωση.

Ναι στα όνειρα! Ακόμα και τους μεγάλους μας ξανακάνουν παιδιά.

Ναι στις διακοπές, αλλά κι αυτές έχουν την αξία που τους αναλογεί. Ούτε μικρότερη, αλλά ούτε και μεγαλύτερη κι ας τις περιμένουμε όλοι πως και πως, ώστε να μην αποδειχθούν απλά μεγάλες προσδοκίες…

Καλές διακοπές παιδιά και φίλοι.

Κι ένα τελευταίο για τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες… Όταν με το καλό γυρίσουμε τον Σεπτέμβριο στην πισίνα, τότε όπως κάθε χρόνο θα εκτιμήσουμε την αξία της προπόνησης, γιατί η αλήθεια είναι ότι άλλος κολυμβητής φεύγεις από την πισίνα τον Αύγουστο κι άλλος γυρίζεις μετά τις διακοπές… Μη ανησυχείτε όμως, δεν πειράζει καθόλου η ανάκαμψη έρχεται γρήγορα!