Στις 10 Απριλίου 2020 κι ενώ η καραντίνα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, είχα ποστάρει στο facebook το παρακάτω κείμενο: 

(https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10218917463782344&id=1075400087)

«Αναρωτιέμαι αν γίνουν τελικά Ιούλιο – Αύγουστο τα πρωταθλήματα, πράγμα που το εύχομαι κυρίως για τα παιδιά που κυνηγούν επιδοτήσεις μορίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ, και αν όχι μόνο δεν παρατηρηθεί καμία αξιολογήσιμη διαφοροποίηση στις αγωνιστικές επιδόσεις, αλλά αντίθετα θα έχουμε και καταρρίψεις ρεκόρ, ύστερα από τόσο μεγάλη διακοπή προετοιμασίας, πως θα το ερμηνεύσουν οι υποστηρικτές της υπερπροπόνησης και των καθημερινών διπλών προπονήσεων στις ηλικιακές κατηγορίες;

Το – : Φοβάμαι ότι για λόγους ίσων ευκαιριών δε θα γίνουν αφού στα ομαδικά αθλήματα που όλα τελειώνουν Μάιο, μάλλον δε θα γίνουν πρωταθλήματα.

Το + : Αν γίνουν οι δικοί/ές μας κολυμβητές/τριες κατηγοριών (ΠΑΟ) θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ακολουθώντας έναν “έξυπνο προγραμματισμό προπόνησης” κι αυτό το πιστεύω και για πάρα πολλά άλλα παιδιά άλλων ομάδων».

Και για καλή μας τύχη δε συνέβη το αρνητικό ενδεχόμενο, αφού έγιναν οι αγώνες κι ευτυχώς συνέβησαν όλα τα υπόλοιπα από τα αναφερόμενα.

Με απλά λόγια, δεν παρατηρήθηκε καμία αξιολογήσιμη αρνητική διαφοροποίηση στις αγωνιστικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα είχαμε καταρρίψεις ατομικών ρεκόρ, ακόμα και πανελληνίων και μάλιστα σε πρωινές ώρες.

Για να είμαι τίμιος απέναντι σε όσους με διαβάζουν να διευκρινίσω τα εξής:

  1. Στις 10 Απριλίου θεωρούσα ότι αρχές Μαΐου θα ξεκινούσαμε και πάλι προπονήσεις. Όταν είδα ότι η καραντίνα κρατούσε περισσότερο και η απαγόρευση χρήσης των κολυμβητηρίων ακόμα περισσότερο, δε σας κρύβω ότι φοβήθηκα αφενός για την προετοιμασία των αθλητών-τριών και αφετέρου ότι θα διαψευστώ…
  2. Αν, ω μη γένοιτο, ξαναμπαίναμε σε καραντίνα δε θα έλεγα και πάλι τα ίδια λόγια. Εύχομαι να μη χρειαστεί να πω τίποτα. Μια μεγάλη αποχή, στις ηλικιακές κατηγορίες, το διευκρινίζω, δε φέρνει την καταστροφή. Κάθε άλλο, πολλές φορές ξεκουράζει τα παιδιά από το βαρύ και υπερφορτωμένο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αλλά αν αυτό επαναλαμβάνεται καταλαβαίνουμε ότι θα λειτουργήσει αθροιστικά εναντίον των κολυμβητών-τριών.
  3. Για λόγους ανάπτυξης των παιδιών, τάσσομαι ξεκάθαρα εναντίον των διπλών προπονήσεων όταν αυτές γίνονται στις 6πμ, μέχρι και την κατηγορία παίδων στα αγόρια και την κατηγορία παγκορασίδων Α στα κορίτσια, εφόσον κάνουν έξι πλήρεις προπονήσεις ανά εβδομάδα. Αντίθετα θεωρώ καλύτερο να μοιράζεται ο όγκος προπόνησης σε περισσότερες προπονητικές μονάδες σε περιόδους που τα παιδιά δεν έχουν βεβαρυμμένο πρόγραμμα.
  4. Το Πρωτάθλημα έπρεπε να γίνει πάση θυσία πλην αυτών των υγειονομικών… Πράγματι μπορεί να μην ήταν απόλυτα δίκαιο. Κάποιοι/ες ίσως ζημιώθηκαν από την έλλειψη συναγωνισμού και άλλους ποιοτικούς παράγοντες. Αν δε γινόταν όμως θα ήμασταν τώρα όλοι ανεξαιρέτως ζημιωμένοι. «Το μη χείρον βέλτιστον», το οποίο πρέπει να παραδεχτούμε δεν ήταν καθόλου «χείρον»… Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την παραπάνω ρήση για τίτλο, αλλά θα αδικούσα έτσι τη διοργάνωση.
  5. Αν τα προαγωνιστικά (9-12 ετών) μπορούσαν να είναι αυτοδιαχειριζόμενα, τότε θα έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον οι θερινοί αγώνες τους. Η ηλικία τους όμως δεν επιτρέπει να προσέρχονται, να κινούνται και να αποχωρούν αυτόνομα από τα κολυμβητήρια.

Κι ένα ακόμα μυστικό:

Αν οι αγώνες γίνονταν κανονικά όπως προκηρύχθηκαν με προκριματικούς και τελικούς την ίδια μέρα, τότε η αποχή της καραντίνας θα μας έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο…

Το έλλειμμα της προετοιμασίας θα φαινόταν, γιατί όλον αυτόν τον όγκο προπόνησης ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, δεν τον εφαρμόζουμε για να κολυμπήσουν τα παιδιά μια φορά 50, 100, ακόμα και 200 μέτρα, αλλά για να αποκτήσουν υδροβιότητα, αντοχή να κολυμπούν πολλά αγωνίσματα σε μια μέρα και βέβαια για να «χτίσουν» μια αερόβια ικανότητα που θα τη βρίσκουν μπροστά τους ως παρακαταθήκη οφέλους για όλη τους τη ζωή. Βιολογικά συντελείται από τη βελτίωση των μιτοχονδρίων των κυττάρων τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά της κολυμβητικής προπόνησης από την πλευρά της βιολογίας.

Κι ένα επιπλέον καλό:

Νομίζω ότι στα «logistics» διεξαγωγής των αγώνων ξεπεράσαμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και πολλές διοργανώσεις προηγμένων κρατών. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσους εργάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών. Αυτή η εμπειρία είμαι βέβαιος ότι θα μας χρησιμεύσει σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Πάμε τώρα για το Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών…

Είναι πολύ σκληρό γιατί περιλαμβάνει πολλές κούρσες σε λίγο χρονικό διάστημα. Εκείνοι που έχουν δουλέψει συστηματικά για πολλά χρονιά κι έχουν «χτίσει» ικανότητες σαν τις παραπάνω αναφερόμενες, θα τα καταφέρουν, παρότι τα δεδομένα και οι απαιτήσεις των προετοιμασιών τους είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες των μικρών παιδιών. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον και πάλι δε θα έχουμε διπλές κούρσες, αφού δε θα γίνονται προκριματικοί.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι παρότι το «ραντεβού» δε θα είναι για όλους στον ίδιο τόπο, θα δούμε σπουδαίες αθλητικές μάχες και επιδόσεις και ίσως επίτευξη ορίων για τις μεγάλες διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, που ελπίζουμε ότι θα  γίνουν χωρίς άλλη αναβολή το 2021.

       

Καλή επιτυχία στους Μεγάλους

Καλές διακοπές στους Μικρούς.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Π-Κ ΠΠ-ΠΚ Α-Β