Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στο 4ο Τρόπαιο Κολύμβησης που διοργάνωσε στις 14-15 Δεκεμβρίου 2019, τόλμησε και άλλαξε τα δεδομένα πολλών δεκαετιών, διεξάγοντας αγώνες κολύμβησης με συνεχή ροή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ακόμα και οι κολυμβητές/τριες που συμμετείχαν στα τελευταία αγωνίσματα το αργότερο 9μμ ήταν στο σπίτι τους και επιπλέον τα παιδιά που ήρθαν από άλλες πόλεις, γύρισαν και αυτά πριν τελειώσει η μέρα… Γιατί, εμείς οι παλιότεροι έχουμε ζήσει αγώνες στο κλειστό ΟΑΚΑ μέχρι τη μία τα ξημερώματα και αγώνες στο κλειστό της Γλυφάδας μέχρι τις 2πμ. Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Και νομίζω όλοι πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί και οι αποκλεισμοί δεν είναι η λύση…

Αύριο λοιπόν, Δευτέρα, δε θα λείψουν οι κολυμβητές και κολυμβήτριες από τα σχολεία τους… Αλλά πιστέψτε με ακόμα και αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Δεν είναι ούτε το ότι οι οικογένειες γνωρίζοντας τις ώρες των αγωνισμάτων μπορούσαν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, μειώνοντας τις άκοπες μετακινήσεις και ταυτόχρονα τη σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι με αυτούς τους αγώνες ο Παναθηναϊκός άνοιξε ένα παράθυρο στην καινοτομία. Έσπασε μια παράδοση που ήθελε τους αγώνες να διεξάγονται μόνο στο «μοτίβο» 9-5, 9-5… Πέτυχαν ή δεν πέτυχαν οι αγώνες, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Τώρα – κι επειδή τελικά πέτυχαν οι αγώνες – μπορούν οι επόμενοι να διοργανώσουν κι άλλους ευφάνταστους, πιο όμορφους και ακόμα καλύτερους αγώνες. Κι αλλοίμονο αν δε γίνουν καλύτεροι ακόμα οι επόμενοι. Εμείς για παράδειγμα ήδη σκεφτόμαστε, μαθαίνοντας περισσότερο από τα λάθη και τις αστοχίες μας, την εξέλιξη του επόμενου Τροπαίου του Παναθηναϊκού των προαγωνιστικών κατηγοριών, που θα γίνει στις 25-26 Ιανουαρίου 2020.

Ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» σε όλους τους συμμετέχοντες, πρώτα στους 1000 αγωνιζόμενους/ες και δευτερευόντως στους γονείς, στους προπονητές, στους εθελοντές, στους χορηγούς και σ’ όλους όσους εργάστηκαν για την ομαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων.

Αυτοί οι 4000 άνθρωποι που βρέθηκαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είναι το τεράστιο κεφάλαιο του αθλήματός μας.

YΓ. Στην κολυμβηση έχουμε άλλες 4-5000 κόσμο στα Προαγωνιστικά, κι αυτά μόνο για Αθήνα και μερικά από τα πέριξ…